advert salsa sb

Društveni plesovi

Društveni plesovi su plesovi koji se plešu u paru. Poštoje brojne podjele društvenih plesova, a mi smo se odlučili na podjelu koja uključuje tri skupine: Standardne plesove (engleski i bečki valcer, tango, foxtrot, slowfox i quickstep), latinoameričke plesove (rumba, cha cha cha, samba, jive te po nekima passo doble i mambo) i zabavne (klupske) plesove (salsa, disco fox, rock-n-rol, western polka, blues...) Na ovu podjelu djelomično utječe geografsko porijeklo plesa (ali postoje i odstupanja od tog pravila), natjecateljska standardizacija i tehničke karakteristike plesa.

Standardni plesovi

valcer102U standardnim plesovima muškarac započinje prvi korak desnom nogom. U korak naprijed se ide preko pete.  Stopala su paralelna. Držanje partnera je u pravilu zatvoreno, plesači su u kontaktu blizu jedno drugome. Partnerica je pomaknuta u desnu stranu partnera, stopala nisu jedna nasuprot drugih, kako bi se izbjeglo gaženje. Kukovi su mirni uz povremeno naginjanje partnerice unatrag. Sadrže manje drame iako mogu biti vrlo temperamenti (Tango!).

 

 

 

Latinoamerički (LA) plesovi

rumba102U LA plesovima muškarac započinje prvi korak lijevom nogom. U korak naprijed se ide savijenim koljenima preko prstiju na puno stopalo. Položaj stopala je "V položaj". Osim u zatvorenom položaju mogu se plesati i s rukama u visini struka. Stopala su nasuprot jedna drugima, a gaženje se izbjegava večom udaljenošću i otvorenim držanjem. Prisutan je jači rad kukova, rotacija oko osi tijela unazad, te pokreti lopatice, koja se spušta prema kuku koji rotira unatrag. Dramatični su i međusobno se razlikuju po karakteru koji se mora poštivati prilikom plesanja.

 

 

 

Zabavni/klupski plesovi

disco fox102Ovo su plesovi koji nisu strogo normirani, a plesači naglasak stavljaju na međusobnu socijalizaciju u druženje (to ne znači da ne postoje natjecanja i za ove plesove). Mogu se plesati linijski ili kružno. Glavna karakteristika im je improvizacija, jednostavnost, opuštenost te zabavna atmosfera.

 

dance3

MERLIN LOGO SM

TERMINI MERLIN

 • Mjesni dom Budainka

  Zagrebačka 51

  POČETNICI

  ponedjeljkom i

  četvrtkom

  20.00 - 21.00

  NAPREDNI

  ponedjeljkom i

  srijedom

  21.00 - 22.00

  (do 23.00 druženje)

  Info: 098 769 964

UPISI

Društveni plesovi

Društveni plesovi (5)

Bachata (bačata) je društveni ples nastao 60-ih godina na Karibima, u Dominikanskoj Republici. Danas se pleše po cijelome svijetu, primarno uz bachata glazbu. Može se plesati u otvorenom, poluzatvorenom ili zatvorenom položaju partnera, ovisno o izboru vodećeg partnera.Plesni koraci I pokreti ovise jako o ritmu glazbe, raspoloženju ili interpretaciji. Za razliku od Salse, bachata obično ne uključuje veliki broj plesnih figura I okreta. No u zapadnom svijetu su popularne fusion verzije bachate u koje su ugrađeni pokreti I figure iz drugih društvenih plesova (salsa, tango…)

Salsa je vrlo popularan društveni ples, nastao u današnjoj formi u New York-u sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, pod vrlo jakim utjecajem iz Latinske Amerike, poglavito Puerto Rica, Kube i Kolumbije. Korijene vuče iz latinoameričkih plesova kao što su Cuban Son, Son Montuno (popularan 20-ih godina prošlog stoljeća) Cha cha cha i Mambo (popularan 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća). Ovi su plesovi, porijeklom s Kariba i Južne Amerike, bili vrlo popularni među doseljenicima iz tih krajeva u New York još od 40-ih godina. Tijekom svog razvoja Salsa je u sebe ugradila puno elemenata Afro Karipskih plesova kao što su Guaguanco i Pachanga.

Fokstrot je gladak, tekući ples, sličan valceru, ali u četvero četvrtinskom taktu (za razliku od valcera koji je u tro-četvrtinskom taktu), koji se uglavnom pleše uz big band glazbu (najčešće uz vokal). Iako je nastao 1914.s vrhuncem popularnosti oko 1930. pleše se i danas.

Riječ valcer potječe od njemačke riječi «walzen», što znači kotrljati, okretati, kliziti. Valcer je «rođen» u bečkim četvrtima i alpskim regijama Austrije. Izvori su mu u folklornim plesovima austrijskih seljaka.

Discofox ili disco fox je društveni ples koji se razvio u Europi u sredinom 1970-ih kao ponovno otkrivanje plesa u paru u doba imrovizacijske disco dance scene kojom je dominirao solo ples, otprilike u isto vrijeme kada je  Hustle nastao u Sjedinjenim Američkim Državama. Na oba plesa je uvelike utjecao film Saturday Night Fever ("Groznica subotnje večeri") s John Travoltom u glavnoj ulozi. U raznim zemljama je poznat pod različitim imenima: disco hustle, swing fox, disco swing, and rock fox.