advert salsa sb

UPISI

bachata

Bachata (bačata) je društveni ples nastao 60-ih godina na Karibima, u Dominikanskoj Republici. Danas se pleše po cijelome svijetu, primarno uz bachata glazbu. Može se plesati u otvorenom, poluzatvorenom ili zatvorenom položaju partnera, ovisno o izboru vodećeg partnera.Plesni koraci I pokreti ovise jako o ritmu glazbe, raspoloženju ili interpretaciji. Za razliku od Salse, bachata obično ne uključuje veliki broj plesnih figura I okreta. No u zapadnom svijetu su popularne fusion verzije bachate u koje su ugrađeni pokreti I figure iz drugih društvenih plesova (salsa, tango…)

Glazba

Bachata se kao glazbeni žanr razvila početkom 20. stoljeća u ruralnim krajevima Dominikanske Republike. U početku je bila poznata pod nazivom “amargue” što znači ogorčenost ili gorka glazba. Tematika bachate je romantična, najčešče tuga I ljubav.Osnovni instrumenti su gitare, bongo bubnjevi I güira udaraljke. Nastala je kombinacijom bolera, kubanske, afričke I karipske glazbe. U 90-im godinama 20. stoljeća klasičnu gitaru sve češče zamjenjuje električna, što dopridonosi širenju bachate a time I istoimenog plesa. Prioje 15-ak godina bachata stiže na Mediteran I odatle se širi Europom.

Osnovne značajke

Bachata se pleše u zatvorenom, otvorenom ili poluzatvorenom položaju partnera, što se može mijenjati tijekom plesa. Osnovna plesna sekvenca se broji na osam, 3 koraka pa tap, I onda promjena smjera 3 koraka I tap. U originalnoj verziji partneri pri tome kretanju ocrtavaju na podiju četverokut (kao kod engleskog valcera). Danas je na zapadu popularnije bočno kretanje s jedne na drugu stranu. Na zapadu je uobičajeno, posebno za partnerice, da tap naglase izraženim izbačajem boka. Tap može biti zamijenjen sinkopalnim korakom npr dvokorakom. Bachata se pleše s prvim korakom na 1 I tapom na 4 (iako ju, kao I salsu, neki plešu na 2 ili 3). Tap se radi suprotnom nogom od one koja je napravila zadnji korak a idući korak radi ista noga koja je napravila tap. Tad se mijenja I smjer.

Originalna bachata

(video originalna bachata)

Ovaj se spori stil , nastao 60-ih godina, plesao isključivo u zatvorenom položaju, kao bolero. Partneri se kreću u malom četverokutu (strana, strana, naprijed, strana, strana, natrag). Kasnije su dodani I tap I sinkopalni koraci. Položaj ruku varira. Pleše se I danas, na Karibima I širom svijeta., sve češče uz bržu glazbu, uz dodatak razrađenijeg rada nogu, jednostavnih okreta, styling te izmjene zatvorenog I otvorenog položaja partnera. Pokreti bokova su manje izraženi nego u modernijim varijantama. Pleše se sa ili bez bouncing.

Zapadna “tradicionalna”/ prva zapadna fuzija

(video tradicionalna zapadna bachata)

Kasnih 90-ih godina 20. stoljeća plesači u plesnim školama na Zapadu su počeli zamijenjivati kvadratno kretanje u bočno kretanja; 3 koraka I tap na jednu stranu pa 3 koraka I tap na drugu stranu. Partneri su spojeni u bliskom požaju, pokreti bokova su meki, osim lagano naglašenog izbačaja na tap na 4. Nema puno okreta niti plesnih figura. No često se koriste dipovi. Ovo je prvi stil bachate koji je postao popularan izvan Dominikanske Republike.

Moderna/ (druga zapadna fuzija)

(video bachata moderna)

Ovaj stil je stvoren 2005. godine. Utemeljen je zapadnom tradicionalnom stilu uz dodatak plesnih elemenata I stajlinga iz salse, tanga, zouk-lambade (Brazilski zouk). Kretnje gornjeg dijela tijela I bokova su jače izražene (pogotovo žene). Naizraženije obilježje je veliki broj okreta preuzetih iz salse, kao I dipova.

Senzualna bachata

(video bachata sensual)

Ovaj senzualni stil je nastao 1998. Godine u Cádizu, u Španiji, gotovo slučajno. Stvorio ga je Korke Escalona uz pomoć Judith Cordero. U to doba, kada nije postojao You tube, bilo je teško doći do video informacija o bachati. Korke je znao tek osnovni korak, pa je počeo razvijati vlastiti stil. Sam je razvijao figure I pravila, vrlo precizna I za vodećeg partnera I za onog koji slijedi. Koriste se uglavnom kružni pokreti I valovito izvijanje tijela, osim u trenutcima kada je ritam glazbe izraženiji, kada se više koriste izolacije I dipovi.

Bachatango

(video bachatango)

Bachatango je nastao otprilike istovremeno sa Modernim stilom Bachate. U njemu se izmjenjuju kratke sekvence tradicionalne bachate sa klasičnim tango koracima. Umjesto tapova se izvode razrađene senzualne kretnje, styling I tango kickovi. Okreti su kao zapadnom tradicionalnom stilu. U posljednje vrijeme se osim na bachata glazbu pleše I uz tango glazbu. Bachatango nije postigao toliku popularnost kao ostali stilovi bachate.

Natjecateljska bachata

(video natjecateljska ballroom bachata)

Ovaj stil je razvijen na zapadu, prvenstveno za potrebe natjecanja. Pokreti boka su jako naglašeni, s puno styling u plesu. Osnovni korak se temelji na tradicionalnom stilu (bočno kretanje)

More in this category: « Valcer