advert salsa sb

UPISI

Foxtrot - Slowfox

Fokstrot je gladak, tekući ples, sličan valceru, ali u četvero četvrtinskom taktu (za razliku od valcera koji je u tro-četvrtinskom taktu), koji se uglavnom pleše uz big band glazbu (najčešće uz vokal). Iako je nastao 1914.s vrhuncem popularnosti oko 1930. pleše se i danas.

slowfox1Početkom 20. stoljeća, u jednom američkom kazalištu u New Yorku, angažiran je glumac Harry Fox da napravi plesnu koreografiju. Tom prilikom je Harry, na ragtime muziku, napravio kombinaciju brzih i sporih koraka, što je omogućavalo veću fleksibilnost u kretanju. Inspirirao ga je ples koji se 15-ak godina plesao u crnačkim klubovima. Publika je njegov ples prozvala «Fox's Trot», a zbog lakoće izvođenja postao je vrlo popularan. Taj naziv se do danas zadržao.

Prvi plesači koji su ga vrlo brzo prihvatili su bili plesni par Vernon i Irene Castle koji su mu dali danas prepoznatljivu eleganciju i gracioznost.Standardizirao ga je Arthur Murrey u čijoj verziji je stav plesača počeo podsjećati na tango.

U početku se plesao na ragtime. 40-ih se plesao i uz vrlo popularni lindy hop, pa čak i uz rane ploče rock n rolla!

S vremenom se foxtrot podijelio na sporu (slow foxtrot ili slowfox) i brzu verziju (quickstep). Oba slowfox2plesa spadaju u standardne plesove. Spori foxtrot se dalje dijeli na englesku i američku verziju, obje izgrađene oko slow-quick-quick ritma, te na malo bržu,  društvenu američku verziju, temeljenju na slow-slow-quick-quick ritmu.

Pogledajte video ovdje.

More in this category: Discofox »

MERLIN LOGO SM